Veel productiebedrijven vallen van het ene probleem in het andere, omdat produceren iedere dag nieuwe problemen oplevert. Dit leidt tot productieverlies, afkeur van producten en klachten van klanten, maar ook tot frustraties bij het productiepersoneel. Hoe kun je dit oplossen? Belangrijke pijlers zijn standaardisering en VSOP.

Wil je lean naar flow bereiken, dan is het goed om aandacht te besteden aan standaardisering. Standaardisering is meestal iets wat we anderen graag zouden willen opleggen, maar waar we zelf geen zin in hebben, omdat we het idee hebben dat het onze creativiteit wegneemt. Dat is echter een vreemde gedachte, omdat vrijwel alles in ons leven gestandaardiseerd is: we staan op een bepaalde tijd op, we eten ieder morgen min of meer hetzelfde, we rijden rechts op de snelweg en we stoppen voor rood licht. Dit alles om chaos te voorkomen.Toch hebben we een hekel aan standaardiseren als het de productie omgeving betreft.

Voorspelbaar produceren

Om werkelijk voorspelbaar te kunnen produceren, is het belangrijk om te standaardiseren en er zo voor te zorgen dat we constant de zelfde output realiseren van onze productie inspanning. Zoals mijn Japanse collega bij Fuji Photo Film tegen me zei: “Produceren van fotografisch materiaal is heel ingewikkeld: gisteren hebben we goed materiaal gemaakt, als we alles nét zo doen zoals gisteren, maken we vandaag ook weer goed materiaal!” Dit is de basis van gestandaardiseerd werken.

VSOP

Om een productieproces stabiel te krijgen, heb ik een ezelsbruggetje ontwikkeld: VSOP. Je kent dit misschien als keurmerk voor Cognac, maar wat bedoel ik ermee?

V  =  Visualiseer  –  Zorg voor duidelijke markeringen, zodat je altijd naar de oorspronkelijke setting terug kunt gaan. En visualiseer ook afwijkingen, zodat iedereen weet wat de stand van zaken is.

S  =  Standaardiseer  – Zorg voor een vaste instelling waaraan iedereen zich houdt.

O  =  Organiseer en optimaliseer  –  Het kan altijd beter!

P  =   Poke Yoke  –  Dit is Japans voor systemen die niet fout kunnen. Maak onderdelen zó, dat ze maar op één manier kunnen worden gemonteerd etc.

Het klinkt simpel en dat is het ook. VSOP is dé manier om een stabiele werkomgeving te realiseren. Invoeren is een meerjarenprogramma en vraagt aandacht van zowel het management als de werkvloer. Blom Consultants kunnen daarbij helpen. Uiteindelijk levert standaardisatie tijd, rust en ruimte op.


Steven Blom
Bij vragen over verdieping of mogelijkheden, kun je me bereiken via
06 – 5316 4940  en  steven.blom@blomconsultancy.nl

Gerelateerd

>   Complimenten in plaats van concurrenten

>   Wat levert commitment en teamwork op bij NTS Mechatronics?

>   Werk is toch geen topsport?

>   Wat is de juiste weg na de kredietcrisis?

>   Succes met SMED bij Van Sillevoldt Rijst