Ik heb het genoegen gehad ex-minister-president van Agt te ontmoetten en hij vertelde mij dat toen hij in China allerlei plaatsen bezocht de burgemeesters hem bijna zonder uitzondering vertelden: ‘de draak heeft 600 jaar geslapen, maar hij is nu wakker geworden!’ Dit was al in de jaren ’80. De draak is inmiddels vol leven.

In het VPRO televisieprogramma ‘Tegenlicht’ was onlangs te zien hoe veel verder China intussen is met het gebruik van Internet voor consumenten. Achthonderd miljoen Chinezen hebben op hun mobieltje het programma Ali-Express om te app-en, te betalen en te kopen. Met Ali-Express kun je heel makkelijk betalen. De verkoper scant het product en dan jouw code op de telefoon en je hebt betaald.

Deze trend wordt enorm door de Chinese overheid gestimuleerd en wordt ook gebruikt om de individuele consument te controleren.

Ook Nederlandse tieners, soms pas 10 jaar, kopen bij Ali-expres en binnen 5 dagen hebben ze het product uit China in huis. In Weert bouwt Ali-Baba – de Chinese pendant van Amazon – een magazijn dat dertig voetbalvelden groot is en heel Europa gaat beleveren.

Gaan de Chinezen ons via het Internet op onze eigen markt overvleugelen? Daar geloof ik niets van. Wel denk ik: Nederland, let op uw saeck! Als Nederland zijn wij gewend om samen op te trekken als het water tegen de dijken klotst. Nu is er een andere bedreiging waar wij met onze competente en goed opgeleide mensen een antwoord op moeten vinden. En dat kunnen we ook, want Nederland is een innovatief land.

Ook uit onze maatschappij is Internet allang niet meer weg te denken. Dit is niet iets om bang voor te zijn maar om wat mee te doen!

Wat moet ons antwoord zijn? Ik ben voor overheidsbeleid dat monopolievorming tegengaat, en voor het heffen van belasting in het land waar de omzet wordt gemaakt.

Daarnaast moeten we alle mogelijk creativiteit gebruiken. Niet bij de pakken neerzitten, maar aan de slag gaan en jonge mensen inzetten om met ons na te denken over hoe hun toekomstige maatschappij eruit gaat zien.

Ons antwoord op de Chinese draak roept om technologie maar ook om samenwerking, inzet en meesterschap! We moeten onze kaarten zetten op de Smart Industry 4.0, op de Vierde Industriële Revolutie en op Monozukuri.

Toen Japan geconfronteerd werd met de opkomst van China heeft het MIT (Ministry of Industry and Trade) Monozukuri geïntroduceerd. Deze filosofie rust op oude waarden. Ze zorgt dat iedereen zich richt op permanente verbetering, en helpt het land om zich te handhaven in de moderne wereldeconomie. Het heeft gewerkt. Japan speelt zijn rol weer mee op de wereldschaal.

Daarom propageer ik voor Nederland ook Monozukuri. In deze filosofie kunnen mensen excelleren en van hun competenties genieten, terwijl ze ook meewerken aan het grotere plan van de nationale overleving en vooruitgang.

 

Bij vragen over de mogelijkheden, kun je me bereiken:
Steven Blom:  06 – 5316 4940  en  steven.blom@blomconsultancy.nl