VSM – Value Stream Mapping

vsmValue Stream Mapping

Wat trekt uw aandacht als u door de productiehal loopt? Een enorme voorraad? Pallets vol producten die van de ene naar de andere locatie getransporteerd moeten worden? Een spoedbestelling die wordt gemaakt in de helft van de normale productietijd?

Wat is de Value Stream Mapping tool?

Value Stream Mapping is een handige Lean Management tool om bedrijfsprocessen te visualiseren en analyseren. Met de Lean VSM tool maken we de stroom (flow) van goederen en informatie zichtbaar en brengen we in kaart welke bedrijfsprocessen waarde toevoegen en welke niet. Het gaat om het beschrijven en tekenen van de stroom van goederen en diensten door het productieproces. Resultaat: voortaan kunt u alle orders in de helft van de normale productietijd maken.

Waarde toevoegen

Wat is nodig? Uitleg van de VSM aanpak, pen & papier en uw ogen en oren. Door zelf informatie op de werkvloer te verzamelen, maakt u een momentopname van de huidige situatie. Deze momentopname vormt de basis voor het werken aan en het creëren van de toekomstige situatie.

De Value Stream Mapping tool is dé aanpak om verliezen zichtbaar te maken: elk van de ‘zeven dodelijke verliezen’ kan (en zal) aan het licht komen.

VSM bestaat uit 3 stappen:

  1. Hoe doen wij het nu?     >  Visualiseren huidige situatie.
  2. Wat is onze visie?     >  Visualiseren van de ideale situatie.
  3. Wat is de eerst stap richting onze visie?     >  Ontwerpen van een verbeterd proces.
>   Ja, ik wil weten hoe we VSM kunnen toepassen in onze organisatie  >

 

value stream mapping

Waar zijn de verliezen in ons proces?

Veel bedrijven draaien spoedorders op hun productielijnen, ondanks hoge voorraden. Op de werkvloer zijn er talrijke buffers met onderdelen, verpakkingsmateriaal en werk in uitvoering. Meestal zijn deze buffers gewoon aan het wachten. Hoe kunnen we in één oogopslag een duidelijk overzicht krijgen van de huidige situatie van het productieproces?

Toegevoegde waarde of verlies?

De ‘value stream’ is de som van alle activiteiten die grondstoffen moeten afleggen om een ​​product te worden voor de klant. Deze activiteiten kunnen worden verdeeld in stappen die waarde toevoegen voor de klant en stappen die geen waarde toevoegen aan het product, de verliezen. Vaak zijn er verliezen door: wachten (voor de volgende stap, vervoer, enz.), controle en voorraad.

Door VSM maken we de stroom (flow) van goederen en informatie zichtbaar en brengen we in kaart welke bedrijfsprocessen waarde toevoegen en welke niet. Het gaat om het beschrijven en tekenen van de stroom van goederen en diensten in het productieproces en om het leren zien van de verliezen.

We kunnen een Value Stream Map maken binnen een productiebedrijf, maar ook voor de hele supply chain.

Hoe ga je te werk met de VSM tool?

De tools van een Value Stream-mapper zijn eenvoudig en effectief:
·   Een pen
·   Zelfklevende post-it notes
·   Groot vel papier
·   Ogen en oren

Een Value Stream Map maken? De gouden regels:

De Value Stream Map wordt niet gemaakt op basis van gegevens uit informatiesystemen, maar door mensen vragen te stellen en rond te kijken op de werkvloer. Voorraad en buffers worden handmatig geteld en verwerkt. Tijden worden bepaald met een stopwatch.

Er zijn twee gouden regels voor de Value Stream-mapper:
1.  Doe het niet zelf:  laat je Value Stream Map opstellen door een objectieve, onpartijdige facilitator (consultant)
2.   Zien is geloven:  wantrouw bestaande lijsten en systemen.

Resultaat VSM

Op de Value Stream Map zijn alle verliezen weergegeven:

  • Eén blad dat de huidige toestand van de waardestroom toont, op basis van de materialen- en de informatiestroom: de start voor verbeteringsactiviteiten.
  • De mapper heeft geleerd om de verliezen te scheiden van de waarde toevoegende acties.

De volgende stap is het elimineren van de verliezen door een ‘Future State Map’ te tekenen en flow management tools te gebruiken.

De rol van Blom Consultancy

Het eerste principe van Value Stream Mapping is: doe het niet zelf! Laat de Makigami opstellen door een objectieve, onpartijdige facilitator (consultant).

Blom Consultancy helpt door:

  • Opleiden en ondersteunen van de medewerkers binnen het bedrijf die de huidige gang van zaken in kaart brengen.
  • Toepassen van flow management tools die de huidige toestand kunnen verbeteren.
  • Coachen van medewerkers bij het ontwikkelen van de toekomstige manier van werken en het actieplan om verbeteringen te realiseren.
>   Ja, ik wil weten hoe we VSM kunnen toepassen in onze organisatie  >

 

Open  of  in house
VSM training?

 

Contact over VSM

  • Ja, ik wil weten hoe we Value Stream Mapping kunnen toepassen in onze organisatie.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.