VSM – Value Stream Mapping

vsmValue Stream Mapping

Wat trekt uw aandacht als u door de productiehal loopt? Een enorme (tussen)voorraad? Een machine die wacht op aanvoer van grondstoffen? Pallets vol producten die van de ene naar de andere locatie getransporteerd worden? Dé tool om al deze verliezen zichtbaar te maken is Value Stream Mapping (VSM) dat zorgt voor inzicht in uw processen en begrip over knelpunten. Blom Consultancy begeleidt u met het opstellen van een VSM om verliezen in uw processen te visualiseren én te elimineren.

De voordelen van Value Stream Mapping

  • Het biedt een gemeenschappelijke taal om over (productie)processen te praten.
  • Visualiseert de volledige waardestroom van processen: van zand tot klant.
  • Maakt verliezen zichtbaar én de oorzaken daarvan.
  • Toont als enige hulpmiddel de samenhang tussen de materiaal- en informatiestroom.

 

Value Stream Mapping door Blom Consultancy

 

Wat is de Value Stream Mapping tool?

VSM is een tool binnen Lean Manufacturing om bedrijfsprocessen te visualiseren en te analyseren. Deze methode maakt de stroom (flow) van materiaal en informatie zichtbaar en brengt in kaart welke bedrijfsprocessen waarde toevoegen en welke niet (verliezen).

De VSM-resultaten

Een praktisch resultaat
Het houden van een VSM-sessie levert direct concrete inzichten op over de huidige waarde toevoegende activiteiten en verliezen van de waardestroom. Er is één overzicht dat de situatie van de waardestroom visualiseert. Op basis van de materiaal- en de informatiestroom kan er een start gemaakt worden met de verbeteractiviteiten.

Verliesvrij denken
Value Stream Mapping leert medewerkers kritisch naar hun huidige proces te leren kijken. Dit gebeurt door waarde toevoegende activiteiten te scheiden van verliezen en dit in kaart te brengen (current state). In de nieuwe situatie worden de verliezen zoveel mogelijk geëlimineerd (future state).

VSM-sessies

Wilt u weten waar de werkelijke verliezen in uw proces zitten en deze elimineren? Blom Consultancy heeft jarenlang ervaring met de begeleiding van VSM-sessies waarbij we als objectieve facilitator optreden om het proces te bewaken. Het is zinvol om de eerste VSM te laten begeleiden door een externe partij om afdelingsoverschreidende problemen samen te bespreken.

Dit doet Blom Consultancy op de volgende manier:

  • Opleiden en ondersteunen van de medewerkers binnen het bedrijf die de huidige gang van zaken in kaart brengen.
  • Toepassen van flow management tools die de huidige toestand verbeteren.
  • Coachen van medewerkers bij het ontwikkelen van de toekomstige manier van werken en het actieplan om verbeteringen te realiseren.

Neem contact met ons op via het formulier aan de rechterkant.

Open  of  in house
VSM training?

Lees meer
 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.