blm-icons-aanpak-04_sgaSmall Group Activity

SGA  –  Verbetercirkel

Ervaart u problemen binnen uw bedrijf die grote impact hebben op verschillende afdelingen en bedrijfsonderdelen? Wilt u de grondoorzaak van deze problemen aanpakken en niet tot een foplossing komen? Dan is een Small Group Activity (SGA) dé geschikte methode. Blom Consultancy zet samen met u een gestructureerde aanpak op waarbij directbetrokkenen vrijwel elk probleem kunnen oplossen door de ware oorzaak op te lossen en een gestandaardiseerde oplossing te bedenken.

De voordelen van SGA

  • Jullie werken met een gestructureerd stappenplan om een probleem op te lossen.
  • SGA maakt iemand verantwoordelijk voor het probleem en zorgt voor verbetering door de groep.
  • Medewerkers van verschillende afdelingen werken samen.
  • Er gaat veel aandacht naar het probleem en de oorzaak waardoor de oplossing snel gevonden wordt.

Wat is Small Group Activity?

SGA is ontstaan in Japan op basis van de PDCA-cirkel (Plan, Do, Check en Act) en is hét geheime wapen binnen continu verbeteren. De kern van een SGA is het gebruik van een verbetercirkel door een multidisciplinaire groep. Het team bestaat uit medewerkers die rechtstreeks invloed hebben op een beoogde verbetering en doorloopt acht stappen, van onderwerpkeuze tot standaardisatie van de nieuwe werkwijze.

Wat is SGA

De resultaten van SGA

Het ‘echt’ leren oplossen van problemen
Wat wij in de praktijk vaak zien is dat bedrijven direct een oplossing willen zoeken wanneer een probleem zich voordoet. Er wordt onvoldoende nagedacht of het probleem ook daadwerkelijk het probleem is en of met de oplossing de hoofdoorzaak wordt aangepakt. De SGA-methode biedt een gestructureerd stappenplan dat medewerkers leert om via een gestandaardiseerde manier een probleem op te lossen. Dus niet lange problemen bestrijden zonder de oorzaak aan te pakken.

Begrip, Samenwerking en Acceptatie
Het uitvoeren van Small Group Activities verhoogt het begrip, de samenwerking en de acceptatie onder medewerkers in verschillende lagen van de organisatie. De SGA-leden leren elkaars problemen te begrijpen omdat het gemeenschappelijke probleem vanuit verschillende perspectieven wordt besproken. Aan de andere kant leren de leden samen te werken door in teamverband een probleem op te lossen. Zij zijn niet meer tegen elkaar aan het vechten, maar samen bezig om het resultaat te verbeteren. Bovendien ontstaat er meer acceptatie doordat verbeteringen vanuit een SGA-groep worden bedacht en niet meer top-down worden opgelegd.

SGA-begeleiding en training

Kunt u hulp en begeleiding gebruiken bij het leiden van een Small Group Activity? Wij, van Blom Consultancy hebben in de loop der jaren vele SGA’s begeleid waarbij onze consultants intensief coachen en begeleiden tijdens het project. We faciliteren de SGA door het proces te bewaken, rollen te verdelen en tools aan te reiken om het probleem te meten en analyses uit te voeren. Hiernaast bieden wij ook SGA-trainingen aan waarbij we dieper ingaan op de theorie over SGA. Interesse in het echt oplossen van problemen? Neem dan contact op via het formulier aan de rechterkant.

 

Open  of  in house
SGA training?

Lees meer

 

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.