Informatie en inspiratie

Nieuwsbrief World Class Update

Wij delen graag onze kennis, ervaring en inzichten. Daarom vind u in onze nieuwsbrief World Class Update boeiende artikelen over lean naar flow: voorbeelden uit de praktijk, (nieuwe) wetenswaardigheden, boekentips en interessante trainingen.

E-news 2020

maart |   juni

E-news 2019

januari  |  juni  |  oktober   |  december

blm-email-header-wcu-2-vk

E-news 2018

januari  |  mei   |   september

E-news 2017

oktober   |   juli   |   mei   |   februari

E-news 2016

december  |  november  |  september

Geen blog missen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

World Class Update

In de nieuwste World Class update lees je alles terug over continu verbeteren en onze nieuwste projecten.

Je krijgt een kijkje in de keuken bij verschillende klanten: Sioux, Allnex en Sanquin. Hoe werken we samen en wat levert dat op?
We gaan in op Shingo en de gevolgen voor bedrijven. Dat en nog heel veel meer.

Download WCU

Magazine special

Blom Consultancy bestaat 25 jaar: een mijlpaal! In 32 pagina’s laten we zien wat de kracht is van Monozukuri: lean naar flow. Hoe je helder kunt krijgen: wat is het probleem? En hoe je het zó kunt oplossen, dat het nooit meer gebeurt!

Je krijgt een kijkje in de keuken bij vier verschillende klanten: NTS Mechatronics, Phenom World, Polmex en Boon Edam. Hoe werken we samen en wat levert dat op?
We gaan in op de vierde industriële revolutie en de gevolgen voor (productie)bedrijven. Bovendien vind je praktische tips over leiderschap, urgentie creëren, verliezen zichtbaar maken en opheffen.

Download E-book
[/fullwidth]
wcu_nr9

Monozukuri in de praktijk

Monozukuri is een moeilijk mentaal begrip dat zijn oorsprong vindt in de Japanse samenleving. Het is het antwoord van de Japanse economie op de depressie die zich bij hen in de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw voltrok. “Hoe kunnen wij als duur geïndustrialiseerd land overleven in een global economy waar het drukken van kosten een steeds overheersender rol speelt?” Hun antwoord is dat dat alleen kan met superieure kwaliteit tegen scherpe prijzen. En dat kan alleen voortgebracht worden door een workforce die goed gemotiveerd is en ondersteund wordt door superieure productiesystemen. Dit is wat Monozukuri in de praktijk betekent.

>  Download

Autonomie en verbinding

De kennis over continu verbeteren verbetert zelf natuurlijk ook doorlopend. De laatste ontwikkeling hierin is Monozukuri, de kunst van het doen met aandacht. Monozukuri is het door Japan ontwikkelde antwoord op hun economische crisis aan het einde van de vorige eeuw. Blom Consultancy brengt het nu in stelling tegen de westerse economische crisis. Monozukuri kent vier kernwaarden: zingeving, meesterschap, autonomie en verbinding. Dit nummer behandelt de laatste twee.

>  Download

Zingeving

Een Monozukuribedrijf is onder meer gericht op de welvaart en het welzijn van alle betrokkenen. Deze betrokkenen vallen ruwweg uiteen in twee groepen:
1. De mensen in het eigen proces; medewerkers van de eigen onderneming.
2. De mensen buiten het eigen proces; medewerkers van de klanten, de toeleveranciers en de overige belanghebbenden.

>  Download

Meesterschap

Léon Giesen is de voormalig directeur van Scheuten Glas en Solar uit Venlo. Als zodanig is hij nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van zonnepanelen, een industrietak die momenteel geheel in Chinese handen is. Deze ervaringen hebben hem interessante inzichten opgeleverd over internationale industriepolitiek en de gevolgen daarvan voor lokale industrie. Dit artikel schildert het belang van een opleidingssysteem om flexibel op de markt te kunnen blijven inspelen.

>  Download

Rijnlands model versus Angelsaksisch model

In de World Class Update 2012 nummer één heeft Piet Moerman, emeritus hoogleraar Industriële economie en productievraagstukken aan de Erasmus universiteit, ons meegenomen in de na-oorlogse Nederlandse industriewereld. Hij liet zien hoe wij ons ten onrechte hebben afgekeerd van de zogenaamde low- en mid-tech industrie. Foute boel, voor een groot deel te wijten aan de Angelsaksiche Leitkultur van de laatste drie decennia. In dit stuk schildert Piet een aantrekkelijk alternatief.

>  Download

Monozukuri, de sociale systemen

In 1991 verscheen het geruchtmakende boek ‘The Machine that Changed the world’ waarin onomstoten werd aangetoond dat de Japanse automobiel-industrie twee keer zo goed was als de Amerikaanse en Europese. Met wat wij nu het Toyota Productiesysteem noemen zijn zij in de jaren zestig al begonnen. Wij Europeanen hebben in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw een grote achterstand op de Japanners opgelopen. Het is dus niet onverstandig te kijken waarmee de Japanse industrie nu bezig is om niet nog een keer zo’n fout te maken. Monozukuri is wat hen bezighoudt.
In dit nummer zetten wij daarom een volgende stap in de richting van de bijbehorende systemen. Dat doen wij door aandacht te besteden aan een recent verschenen boek over onze (economische) samenleving, aan World Class Management en aan sociale systemen.
>  Download

LCIA – Low Cost Intelligent Automation

Low Cost Intelligent Automation [LCIA] is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van continu verbeterende productiesystemen. Het is de samenvoeging van Synchronized Production Systems [SPS] en Intelligent Automation Systems [IAS] en als zodanig een optimale combinatie van mens en machine. De concepten zijn de geestelijke kinderen van Hiroshi Takeda. Een groot gedeelte van de ontwikkeling van dit systeem heeft plaatsgevonden bij Omron in Japan.

>  Download

Flow en stress

In de jaren zeventig van de vorige eeuw doceerde de heer Van den Bergen Thermodynamica aan tweedejaars studenten van de TU Delft. Ieder jaar waren zijn eerste woorden bij aanvang van de collegereeks: “Heren, heren, knoop dit in uw oren: Energie gaat nooit verloren!”

>  Download

Blom Consultancy opnieuw van start

Na enkele maanden hard werk achter de schermen, is de herstart van Blom Consultancy een feit. Op vrijdag 3 september 2010 hielden we een strategiebijeenkomst met onze eerste zeven medewerkers. Blom Consultancy moet weer het meest vooraanstaande adviesbureau worden voor bedrijven die World Class Management willen invoeren.

>  Download