Overall Equipment Effectiveness

OEE – Effectiviteit

Hoe effectief zijn uw machines of uw productielijn? OEE vertelt operators hoe goed zij een bepaald product op een machine(lijn) hebben geproduceerd. Blom Consultancy helpt met het invoeren van de OEE methode en het begeleiden van operators in dit proces.

Wat is Overall Equipment Effectiveness ofwel OEE?

OEE is dé meeteenheid van Total Productive Maintenance (TPM), de oudste continu verbeterfilosofie die wij binnen de industrie kennen.

De letters OEE staan voor Overall Equipment Effectiveness en gaat over de effectiviteit van een machine of productielijn, niet over haar efficiency. Overall Equipment Effectiveness geeft aan hoeveel procent van het theoretisch maximum aantal goede producten in werkelijkheid is geproduceerd.

De OEE tool is ontwikkeld als operator tool door professor Seiichi Nakajima. De OEE tool is een van de meest praktische verbetertools. Het vertelt de operators hoe goed zij voor een bepaald product op machinelijn X geproduceerd hebben. In tegenstelling tot wat managers vaak denken, zegt de OEE methode niets over de loon- en materiaalkosten van de lijn. Alleen het aantal succesvol geproduceerde producten (= effectiviteit) wordt in het OEE-percentage weergegeven.

De OEE Six Big Losses

Zoals het Toyota Production System ‘7 deadly wastes’ kent, zo kent de OEE methode de ‘Six Big Losses’. Helaas zijn deze niet hetzelfde. Er zijn 3 verschillende scoringscategorieën, waarbinnen de ‘Six Big Losses’ vallen:

  • Beschikbaarheid
  • Prestatie
  • Kwaliteit

OEE - Blom Consultancy

OEE tool

Omdat de OEE tool een operator tool is, wordt de tijd dat de lijn door het management is opengesteld voor productie als 100% grondslag genomen. Storingen en wachttijden zorgen voor beschikbaarheidsverlies. Draaien met gereduceerde snelheid en korte stops zorgen voor prestatieverlies. Afkeur en herbewerken ten slotte zorgen voor kwaliteitsverlies. Daarmee is uw totale verlies binnen de productietijd in beeld. Als u ook nog aangeeft hoeveel tijd binnen de week (=168 uur) de productielijn daadwerkelijk wordt gebruikt, dan heeft u het utiliteitsverlies in beeld. Dit is een interessante maat voor ondernemers en managers.

OEE Toolkit (software)

In 1995 heeft Arno Koch (Technisch Directeur van FullFact) de eerste commerciële OEE Toolkit software ontwikkeld. Deze wordt gebruikt in meer dan 4.500 productielijnen wereldwijd. De OEE Toolkit ondersteunt de operator in het, op een zeer eenvoudige en transparante wijze, zichtbaar maken van de verliezen. Voor meer informatie over deze software, klik hier om naar de website van FullFact over de OEE Toolkit te gaan.

OEE methode gebruikersgids

De meest complete gebruikersgids voor Overall Equipment Effectiveness is het boek ‘OEE voor het productieteam’ van Arno Koch, uitgegeven door Blom Consultancy.

OEE trainingen

Blom Consultancy geeft OEE trainingen. Bent u geïnteresseerd hoe de Overall Equipment Effectiveness methode ingezet kan worden bij uw bedrijf? Neem dan via het formulier aan de rechterkant contact op over onze OEE trainingen.
Of lees in onze eigen OEE Wiki meer over ‘Wat is OEE

Open  of  in house
OEE training?

Contact over OEE

  • Ja, ik wil weten hoe we OEE kunnen toepassen in ons bedrijf.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.