Machine effectiviteit verhogen

OEE – Overall Equipment Effectiveness

Hoe effectief zijn uw machines of productielijn nu werkelijk? Hoe kunnen we operators beter en met meer plezier hun werk laten uitvoeren? De OEE-methode biedt oplossing! Maar wat is het precies en wat levert het u nou eigenlijk op? Blom Consultancy is dé ervaren partner die u helpt met het implementatietraject van de OEE-methode en het begeleiden van operators in dit proces.

De voordelen van OEE

  • OEE meet daadwerkelijk en nauwkeurig de effectiviteit van een machine.
  • OEE maakt inzichtelijk waar de verliezen van de machine zich bevinden.
  • OEE geeft operators eigenaarschap over hun machine, waarbij verliezen worden aangepakt.
  • OEE gaat uit van de meest ideale situatie, er is altijd ruimte voor verbetering.

 

 

Wat is Overall Equipment Effectiveness, ofwel OEE?

Overall Equipment Effectiveness geeft inzicht in waar de verliezen van de machine zich bevinden en toont hiermee het verbeterpotentieel aan. OEE is in essentie een tool van én voor de operators om verliezen in kaart te brengen en deze te elimineren. Een lage OEE is niet slecht of fout. Integendeel, het laat zien dat er veel te verbeteren valt. De OEE wordt berekend aan de hand van 3 categorieën:

  1. Beschikbaarheid
  2. Prestatie
  3. Kwaliteit

Wat levert de invoering van OEE op?

In de bijna 30 jaar dat Blom Consultancy bestaat, hebben wij OEE bij uiteenlopende bedrijven mogen implementeren. Hierdoor weten we dat een duurzame implementatie van OEE indrukwekkende resultaten boekt voor uw organisatie.

Verdubbeling van de output
Onze ervaring leert dat het gros van de productiebedrijven een OEE heeft van +/- 40%. Daarentegen, goed georganiseerde bedrijven kunnen een OEE tot wel +/- 85% realiseren. Dit betekent dat het mogelijk is om 2x zoveel output te genereren.

Ontwikkelingen op de werkvloer
Naast de verbeteringen op technisch gebied, bevordert OEE ook de ontwikkeling op de werkvloer. Operators worden getraind om verliesgericht te gaan denken en hierbij “feiten” te gebruiken in plaats van het “onderbuikgevoel”. Operators leren daarnaast de machine technisch en procesmatig kennen. Hierdoor ontstaat een groter gevoel van eigenaarschap om zo effectief mogelijk te produceren. 

Betere betrouwbaarheid en voorspelbaarheid
Het groot aantal implementatietrajecten heeft ons geleerd dat de machinebetrouwbaarheid toeneemt door het invoeren van OEE. Bronoorzaken van allerlei verliezen worden geëlimineerd waardoor onder andere ongeplande storingen plaatsmaken voor gepland onderhoud. De productie ligt niet onverwachts stil.

OEE-software & trainingen

Door onze ruime ervaring hebben wij veel kennis van diverse OEE-software. Wij zijn een onafhankelijke partner en kunnen u adviseren over de juiste toepassing van de verschillende software systemen. Aanvullend geven wij ook OEE-trainingen aan operators zodat zij met deze kennis direct op de werkvloer aan de slag kunnen. Wij geloven dat operators hét verschil kunnen maken en geven trainingen om tot de juiste OEE-implementatie te komen. Bent u benieuwd hoe de Overall Equipment Effectiveness methode ingezet kan worden bij uw bedrijf? Neem dan contact op via het formulier aan de rechterkant.

 

Open of in house OEE training?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.