Mijn Professor Bedrijfsmechanisatie aan de TU Delft Prof. Dr. Rankers was een vooruitziende man. Toen hem eens gevraagd werd of de mechanisatie van de productie geen gevaar was voor de Nederlandse werkgelegenheid was zijn antwoord: ”Integendeel! Als wij er niet voor zorgen dat wij vergaand gemechaniseerd zijn, zal onze industrie in dertig jaar verdwenen zijn naar de lage lonen landen en zullen we echt problemen met de werkgelegenheid krijgen!” Een vooruitziende blik, dat heet nu ‘De Industriële Revolutie 4.0’.

Ook kwam de toenmalige directeur van Ruti Ter Strake voor advies bij hem met de vraag: “Wij maken weefmachines en zien onze business steeds verder terug lopen, wat moeten we doen?” Het advies van Rankers was om robots te gaan produceren, omdat dat volgens hem de toekomst had. In die tijd waren robots nog duur en ze werden hoofdzakelijk gebruikt om zware lasten te tillen, pallets te stapelen en badkuipen te spuiten. Nu, dertig jaar later, wordt de robot mede door de enorme ontwikkeling van ICT op steeds meer plekken ingezet.

Inmiddels is Rüti-Te Strake omgedoopt in NTS-Group, een High Tech Systems Integrator.  Zij monteren en maken machines voor ASML, bouwen elektronenmicroscopen en helpen bedrijven om high tech oplossingen voor hun problemen te vinden, onder andere door 3D printing van metalen. Een echt voorbeeld van Smart Industry, of Industry 4.0! Het World Economic Forum heeft hierover een mooi filmpje gemaakt.

Kostprijs die wereldwijd concurreert

Pas als wij kans zien om de mens-factor binnen de kostprijs van onze producten klein te maken, zullen we de wereldwijde concurrentie voor kunnen blijven.
Hiervoor moeten we:

  1. Onze productielijnen in flow zetten.
  2. AGV’s (Automated Guided Vehikels) invoeren om het interne transport te vereenvoudigen en de risico’s van vorheftrucks te verminderen.
  3. LCIA (Low Cost Intelligent Automation).
  4. 3D Printing van metalen.
  5. Laser snijden.
  6. Machine centers op grote schaal invoeren.

Dan kunnen we onze markten goed bedienen met een kostprijs die de internationale concurrentie aan kan.

Wij hebben de kennis, de mensen en een levendige industrie. Uiteindelijk zijn de transportkosten van China naar Europa aanzienlijk. Kortom: een uitstekend perspectief voor de Nederlandse industrie!

Bij vragen over de mogelijkheden, kun je me bereiken:
Steven Blom:  06 – 5316 4940  en  steven.blom@blomconsultancy.nl

Gerelateerd

>   Hoe gaat Monozukuri ons helpen tijdens de vierde industriële revolutie?

>   Wat levert commitment en teamwork op bij NTS Mechatronics?

>   Rust in de branding

>   Aandacht voor techniek en mens

>   Download gratis eBook