Het basisidee van 5S is het creëren van een veilige en verliesvrije werkomgeving. Wat is verlies? Alles waar de klant niet toe bereid is voor te betalen, zoals zoeken, onnodig lopen, verlies van grondstoffen, rommelige en onoverzichtelijke werkomgeving.

Respect

5S gaat over respect. Respect voor de werkplek, respect voor de mensen die het product maken, respect voor de grondstoffen, respect voor de installatie waarmee het product gemaakt wordt en respect voor de klant die van ons mag verwachten dat we de hoogst mogelijke kwaliteit produceren tegen de laagste kosten.

De plek waar we dagelijks on brood verdienen

Het is zoals Nakajima (de grondlegger van TPM) eens verklaarde, het bedrijf is als de grond waarop de boer zijn eten produceert. Door de grond goed te verzorgen kan hij ieder jaar weer producten produceren zodat hij en zijn gezin ervan kan leven. De werkplaats is de plek waar wij ons dagelijks brood verdienen.

In een productiebedrijf is iedereen bezig uiteindelijk een product aan de klant te leveren en de plaats waar dat gebeurd is de werkplek. Hoe is het mogelijk dat de vorkliftrijder de pallet met golfkarton maar ergens neerzet, zodat de machinebediener steeds met stapels karton moet sjouwen omdat er bij de machine geen plaats is?

Schone werkplek

De verantwoordelijkheid voor de juiste inrichting en de schone werkplek ligt bij de directie en het is mij een wonder hoe weinig directies enige interesse hebben in 5S. Het moet toch niet fijn zijn om baas te zijn van een fabriek waar alle voorraden tussen de machines staan, waar je over het materiaal struikelt en waar iedereen aan het zoeken en lopen is om het juiste materiaal te vinden? Uiteraard dient elke medewerker zijn bijdrage te leveren aan het organiseren van de eigen werkplek. Onderzoek heeft aangetoond dat er meer dan 20% van de tijd in de werkplaats alleen al wordt verspild met zoeken en lopen.

8 pilaren

Nakajima die met zijn visie over TPM de Japanse Industrie tot Wereldklasse heeft weten te maken gebruikt 5S als basis van het model waarop zijn visie is gebouwd. De basis is 5S en daarop zijn de 8 pilaren gebouwd.

Niet alleen heeft Nakajima een geweldige visie neergelegd hoe je een bedrijf efficiënt kunt maken maar ook een geweldige werkplek kunt creëren waar mensen met plezier werken, maar hij heeft ook nog eens in detail uitgelegd hoe je dat moet doen!

Allereerst moet je werkplek zo inrichten dat de machines in een logische manier achter elkaar zijn geplaatst zodat het materiaal zonder tussenvoorraad van de ene naar de andere machine kan worden doorgevoerd, zodat er een logische flow in de fabriek ontstaat. 

Scheiden: Eerst maar eens uitzoeken welke materialen of gereedschappen er echt op de werkplek nodig zijn. De rest opbergen op een andere plek of nog beter “Weg ermee!”.

Schikken: Waar hoort het te staan? Kan de monteur of de operator er makkelijk bij? Deel

Maak op basis van dagelijks gebruik een werkplekindeling waardoor de medewerker lekker kan werken.

Schoonmaken: Is de grond schoon? Zijn de gereedschappen schoon?

Schoonmaken is inspecteren, dat betekent zorg dat alles in topconditie is.

Standaardiseren: Is er gevisualiseerd waar de pallet moet komen te staan? Kan de monteur zijn gereedschap pakken zonder te hoeven lopen. Shingo de Industrial Engineer die voor een groot gedeelte ervoor gezorgd heeft dat Toyota het grootste en succesvolste automobielfabriek ter wereld werd heeft gezegd: “Zonder standaard, geen verbetering!”.

Standhouden: Hier ligt de volle verantwoording voor de directie om te zorgen dat erop wordt toegezien dat de werkplaats ordelijk netjes en opgeruimd blijft en dat het een aangename plek is om te werken. Dat geldt overal, zowel in de fabriek als op kantoor.

Om die reden is het belangrijk op regelmatige basis rondes te lopen door de fabriek met alle verantwoordelijken zodat de norm die de directie heeft neergelegd wordt gehandhaafd.

Het laatste onderdeel, standhouden is het moeilijkste en is een afspiegeling hoe de directie denkt over zijn bedrijf en zijn medewerkers. Aangezien het steeds moeilijker wordt om voldoende personeel te vinden, zijn er voldoende redenen om 5S in te voeren zowel in het bedrijf als in het kantoor. 5S is een visie en de eerste start naar een efficiënt en succesvol bedrijf.

Kortom; Houd het simpel en visueel, zodat we werkplek spreekt en leidt tot het veilig en verliesvrij werken bij de medewerkers.

Voorbeeld 5s werkplekorganisatie: de eerste verbeterslag is gemaakt

Wil je weten wat we in jouw organisatie kunnen doen? Laat het ons weten. Op grond van ons realisme hebben we al veel potentiële verbeteringen ontdekt en doorgevoerd. Je kan ons bereiken via steven.blom@blomconsultancy.nl of 06 – 53 16 49 40.