Darwin vatte zijn bevindingen over de evolutie samen in de uitdrukking ‘the survival of the fittest’: de sterkste overleeft. Ik zeg het liever iets anders: degene die zich het beste kan aanpassen aan veranderende omstandigheden heeft de beste overlevingskans.

De eerste digitale camera

Een prachtig voorbeeld is de fotografische industrie. In 1974 ontwikkelde Eastman Kodak een eerste digitale camera, met onderdelen van chipfabrikant Motorola, lichtgevoelige sensoren van Fairchild en een Kodak fotolens. Vol enthousiasme toonde de ontwikkelaar, de pas afgestudeerde ingenieur Steven Sasson, dit apparaat aan de directie maar die dacht dat de klanten er geen belangstelling voor zouden hebben. Het project ging de ijskast in. Andere bedrijven zoals Sony en Fuji ontwikkelden de digitale camera wél verder en in de jaren ’90 begon de fotografie de elektronische kant op te gaan.

Platte beeldschermen

Intussen kwam de heer Shigetaka Komori, toentertijd hoofd research & development van Fuji Photo Film, tot de conclusie dat er een plat kleurenscherm moest komen voor zowel de televisie als de telefoon. Fuji had veel kennis van gepolariseerde filters in huis en begon de platte schermen op basis van die filters te ontwikkelen. Dat was een gewaagde stap, want veel andere bedrijven zagen vloeibare kristallen (liquidatie chrystals) als de meestbelovende technologie voor platte beeldschermen. Uiteindelijk bleken de gepolariseerde filters van Fuji toch het meest succesvol. Inmiddels zitten deze in 70 procent van alle platbeeldtelevisies en mobiele telefoons.

Innovatie

Ook de digitale camera was een succes. Alle bedrijven die fotoapparatuur maakten, kwamen voor dezelfde uitdaging te staan: wat te doen als de traditionele filmrolletjes straks overbodig worden? Agfa noch Kodak konden geloven dat die dag ooit zou aanbreken. Fuji wel. De leiding zette een campagne op om de werknemers uit te dagen met ideeën voor nieuwe producten te komen en zette in samenwerking met andere bedrijven innovatiecentra op. Zo ontstond een enorme drive om het bedrijf in een andere richting verder te ontwikkelen. Een voorbeeld: de lichtgevoelige laag van fotografische film bevat zilverhaliden en gelatine. Fuji gebruikte zijn kennis over gelatine om huidverzorgingsproducten te gaan maken. De chemische kennis van het bedrijf bleek geschikt om medicijnen te gaan ontwikkelen, onder andere tegen AIDS.

Shigetaka Komori werd bestuursvoorzitter en veranderde de naam van Fuji Photo Film naar Fujifilm. Hij schreef een boek ‘Innovating Out of Crisis, How Fujifilm Survived (and Thrived) As Its Core Business Was Vanishing’ (innoveren omdat je in een crisis zit, hoe Fujifilm overleefde [en floreerde] terwijl zijn kernactiviteit verdween). Inmiddels is het bedrijf enorm succesvol. Het maakt print- en kopieerapparatuur, optische apparatuur en digitale camera’s, filmmateriaal voor professioneel gebruik, en materialen voor platte beeldschermen. AGFA zette te laat in op innovatie en ging failliet. Kodak ontving $ 2 miljard aan inkomsten uit licenties op zijn patenten voor de digitale camera maar wist desondanks zichzelf niet te redden. In 2012 ging het in faillissement. Na een herstart richt het vooral op de zakelijke markt (onder andere professionele printers, apparatuur voor digitaal drukwerk, filmmateriaal voor speelfilms).

Hoe flexibel is mijn bedrijf?

Wat is de les uit dit voorbeeld? In deze tijd van snelle innovaties, nieuwe digitale technieken en robots zal het bedrijfsleven alert moeten blijven op nieuwkomers in de markt die oude en bestaande bedrijven overbodig kunnen maken. Vraag uzelf eens af: hoe flexibel is mijn bedrijf? Zou het net als Fuji in staat zijn een snelle technologische verandering te overleven? Geef ik de jonge mensen in mijn bedrijf de ruimte om nieuwe ideeën uit te proberen? Hoe open minded zijn mijn managers en ikzelf, en hoe voorkomen wij het “not invented here” syndroom? Bij Blom Consultancy hebben we hiervoor veel ideeën en methoden en technieken ontwikkeld, mede geïnspireerd door de Japanse Monozukuri filosofie.

Meer informatie?

Bij vragen over de mogelijkheden, kun je me bereiken:
Steven Blom:  06 – 5316 4940  en  steven.blom@blomconsultancy.nl