Opnieuw ontstaat er een hype in de industrie: Industrie 4.0. Wat houdt dat in? Door mechanisering, automatisering, robotisering en andere slimme systemen is het mogelijk veel processen te verbeteren of zelfs te elimineren. Dit is de nieuwe toekomst.

De verhalen over de nieuwe mogelijkheden van robotisering en het verzamelen van productiedata via de Cloud klinken fantastisch. Alles lijkt mogelijk! Mensen heb je niet meer nodig: alle informatie om de fabriek te besturen wordt direct bij de machine verzameld, de programmeurs lossen alle problemen op, de fabriek wordt een geoliede machine en produceren wordt een feest!

Was het maar waar….

Elon Musk de directeur van de Tesla fabrieken dacht dat je een fabriek volledig zou kunnen automatiseren. Dat idee heeft hij – door schade en schande – moeten verlaten. Inmiddels heeft hij op de parkeerplaats een grote tent neergezet waarin hij overnacht en zijn nieuwe Tesla Model 3 gedeeltelijk toch met de hand laat produceren.

Recentelijk waren wij in een fabriek waar veel beeldschermen hingen om de operators te informeren over de stand van zaken. Er waren miljoenen geïnvesteerd, maar veel schermen waren zwart en andere schermen gaven data weer waar de operators geen gebruik van maakten.

Vergeet de menselijke maat niet

Mijn hoogleraar bedrijfsmechanisatie (Mechatronica), prof. dr. Rankers, voorspelde de komst van robots veertig jaar geleden al. Hij was daar positief over. Maar hij waarschuwde ook: ‘vergeet de menselijke maat niet!’. Dat ben ik met hem eens. Ik ben de laatste om te beweren dat industrie 4.0 geen goede ontwikkeling zou zijn, maar als we die menselijke maat vergeten, lopen we het gevaar in dezelfde debacles te belanden als met het automatiseren van de Belastingdienst – dat steeds weer nieuwe problemen oplevert – of de introductie van SAP bij Liddl, die na zeven jaar en een investering van € 500 miljoen is gestopt (lees het artikel).

Dus, als u zich op Industrie 4.0 stort, zorg dan dat uw mensen, die de nieuwe systemen immers moeten gaan gebruiken, in een vroeg stadium bij de invoering betrokken worden. Dat kan via een methode die we Early Equipment Management noemen. Het is ook een goede zet om Small Group Activity (SGA) groepen samen te stellen. Dit zal de introductie van de nieuwe systemen soepeler laten verlopen. Laat het in ieder geval niet aan de programmeurs over om te beslissen wat goed is voor de werkvloer. Zij staan niet bekend om hun communicatieve vaardigheden. Hier is eerder een taak weggelegd voor het management.

Blijf als manager het introductieproces vanaf het begin volgen. Ga na of uw mensen de data op hun beeldschermen ook echt begrijpen en gebruiken. Via het Daily Management model kunt u ze helpen ontdekken wat die data representeren en hoe ze deze kunnen inzetten voor correctieve acties bij afwijkingen in de productie.

Industrie 4.0 is geen quick fix

Heel belangrijk is: houd de nieuwe systemen overzichtelijk. Laat u niet verleiden om grote systemen te bouwen maar breek ze op in modules en denk goed na hoe die met elkaar moeten communiceren – dus over de zogenoemde systeemarchitectuur. Neem de tijd om te leren. Industrie 4.0 is geen quick fix om even alle problemen in de fabriek op te lossen, het is eerder een proces van jarenlang stapsgewijs verbeteren en leren.

Vrijblijvende informatie?

Hulp nodig met het vertalen van de technieken van Industrie 4.0 naar de werkvloer? Neem contact op met Blom Consultancy via +31 (0)492 – 47 41 49 of via info@blomconsultancy.nl. Wij helpen de menselijke maat te bewaken.