De eerste experimenten met zelfsturende teams dateren van de jaren vijftig van de vorige eeuw. In de kolenmijnen rond Durham, in noordoosten van Engeland, leidde invoering van dergelijke teams kennelijk tot flinke verbetering van de productiviteit en vermindering van het ziekteverzuim. Dat experiment paste in een trend. Al vóór de Tweede Wereldoorlog was kritiek gerezen op de demotiverende effecten van routinewerk en het opsplitsen van werkzaamheden in kleine deeltaken. Deze kritiek leidde tot ideeën over grotere zelfstandigheid en werken in teams. Sociale wetenschappers van het Britse Tavistock Institute bundelden deze ideeën in de zogenoemde ‘sociotechniek’, een bedrijfskundige stroming die in de jaren zeventig en tachtig ook haar weg naar Nederland vond, via het werk van de bedrijfskundige en socioloog Ulbo de Sitter.
Enthousiast
Pas in de jaren negentig raakte het bedrijfsleven een tijdje enthousiast over het idee van zelfsturende teams. Onder druk van de internationale concurrentie moesten bedrijven lagere prijzen en hogere kwaliteit gaan bieden en werd ook steeds grotere flexibiliteit van hen geëist. Iets vergelijkbaars gebeurde bij de overheid en in semioverheid. Door privatiseringen en de invoering van marktwerking ontstond ook daar behoefte aan grotere flexibiliteit en minder bureaucratische organisatievormen.
In Nederland wijdde Pierre van Amelsvoort er een boek aan. Volgens hem was concurrentiedruk niet de enige factor achter de groeiende aandacht voor zelfsturende teams. Er kwamen ook steeds meer hoogopgeleide medewerkers die zelfstandigheid wilden: ‘er [was] een behoorlijke kloof gegroeid (…) tussen het opleidingsniveau van veel mensen en wat daadwerkelijk van hun capaciteiten gevraagd werd in hun werk.
Arbeiderszelfbestuur
Even ontstond een kleine hype rond het concept ‘zelfsturing’. Met alle tegenvallers van dien, vooral bij bedrijven die meenden hier snel hun problemen mee op te kunnen lossen. Het concept kreeg een minder gunstige naam en werd door sommigen zelfs geassocieerd met ‘arbeiderszelfbestuur’.
In de komende blogs gaan we de verschillende vormen van werken in teams ontdekken. Houd ons blog daarom in de gaten voor het volgende deel!
Wil je weten wat we in jouw organisatie kunnen doen? Laat het ons weten. Op grond van ons realisme hebben we al veel potentiële verbeteringen ontdekt en doorgevoerd. Je kan ons bereiken via steven.blom@blomconsultancy.nl of 06 – 53 16 49 40.