Minister Hugo de Jonge poseert voor de Value Stream Map gemaakt door Blom Consultancy. Gefotografeerd door Kick Smeets

Blom Consultancy helpt bij het optimaliseren van het productieproces

De farmacie omgeving stelt hoge eisen aan verslaglegging tijdens en na de productie. Begrijpelijk, maar dat leidt tot lange en onbetrouwbare levertijden. Blom Consultancy werd gevraagd om de kwaliteit van het productieproces te verhogen en de doorlooptijd drastisch te verkorten.

Aan urgentie geen gebrek

Sanquin wordt ook wel de ‘bloedbank’ genoemd. Door het doneren van plasma bij Sanquin is het voor het afzonderlijke bedrijf Sanquin Plasma Products (SPP) mogelijk om medicijnen te maken voor mensen met afweerstoornissen. Ook wordt het gebruikt bij ernstige bloedingen. Plasma met antistoffen tegen Covid-19 werd als vanzelfsprekend met hoge urgentie verwerkt tot medicijn.

Een Operational Excellence team (OpEx) met eigen SPP-medewerkers werd opgericht met hulp van Blom Consultancy. De focus lag op de transformatie van de waardenstromen. Binnen driekwart jaar werd de doorlooptijd van een waardenstroom met 50% gereduceerd en de capaciteit verdubbeld.

Procesgericht werken in een bedrijf met veel afdelingen

De focus lag eerst op één waardestroom, dat als voorbeeld kon dienen voor de rest van de organisatie. Het Management Team gaf volledige support en heeft een interdisciplinair OpEx team vrijgemaakt. Dat team zou als kennisdrager van de toekomst gaan fungeren.

Vervolgens zijn alle afdelingen erbij betrokken om de huidige waardestroom (as is) en de toekomstige (to be) op te stellen. Het OpEx team leerde doorvragen zodat er geen stap werd overgeslagen. Op een vijf meter lang procesbord worden alle stappen nu dagelijks gevolgd. Van alle afdelingen zijn er vertegenwoordigers aanwezig en er wordt snel gehandeld als er een probleem dreigt. Een camera zorgt ervoor dat iedereen de dagelijkse stand-up op afstand kan bijwonen.

De echte oplossing zit in een kanteling van de functiegerichte “silo’s” naar een volledige focus op de productgerichte waardenstromen. Door de dagelijkse stand-ups ontstaat vanzelf meer eigenaarschap voor het (deel)proces. Niet meer de eigen silo, inmiddels een herkenbaar woord in de organisatie, maar het primaire proces wordt leidend. Met veel liefde en passie worden verbeteringen voorgesteld en ingevoerd om het proces te versnellen. Een eerder gevolgd cultuurtraject heeft de weg gebaand om medewerkers meer accountability te geven en meer open te staan voor feedback.

Uitstekende resultaten met een doorlopend beter resultaat

In het voorjaar van 2020 werd gestart met de nieuwe werkwijze bij één waardenstroom. De maanden daarna kenmerkten zich door leren, elkaar leren begrijpen en niet de wie vraag stellen maar de hoe vraag. Ook moest de discipline van het houden van een dagelijkse stand-up verder ontwikkeld worden. Middels een accountability bord werden afspraken vastgelegd, zodat de resultaten van de acties de volgende dag behandeld konden worden.

De afdeling Sales kwam er in deze opstartperiode regelmatig bij staan met de vraag: “wanneer bereiken jullie de nieuwe doelstelling qua levertijd?”. Er heerste ongeloof dat het middels de nieuwe manier van werken wel zou lukken. Gedurende de zomer werden de eerste duidelijke verkortingen van de doorlooptijd gehaald. Toen aan het eind van de zomer voor de eerste keer de doelstelling werd gehaald, dat met gebak werd gevierd, verdween ook de scepsis. Daarna volgden al snel meer leveringen op tijd en zelfs sneller.

Een start is gemaakt, maar de reis is net begonnen

De LEAN reis bij SPP is goed van start gegaan en er is nog heel veel potentie. Er zijn nog vele vaardigheden te leren en er kunnen nog enorm veel verbeteringen worden doorgevoerd. Blom Consultancy kijkt tevreden terug op een mooie uitkomst die in een relatief korte tijd met het SPP-team is bereikt. Dankzij de tijd, aandacht en vasthoudendheid in alle lagen van de SPP-organisatie konden deze uitzonderlijke resultaten, vanuit rust en overzicht in korte tijd worden bereikt. Het is nu tijd om dit vast te houden en te verankeren in de cultuur van de organisatie. Deze procesgerichte transformatie kan de bedrijfsresultaten van SPP verder omhoogstuwen om zo de impact op de patiënten verder te vergroten.

Alfred Plagge -Principal- en Hans Verwijs – Senior Consultant

Meer informatie

Wil je weten wat we in jouw organisatie kunnen doen? Laat het ons weten. Op grond van ons realisme hebben we al veel potentiële verbeteringen ontdekt en doorgevoerd. Je kan ons bereiken via steven.blom@blomconsultancy.nl (06 – 53 16 49 40)

#Monozukuri   #WCM   #TPM   #Lean   #SupplyChain  #Flow #Train de trainer www.blomconsultancy.nl • info@blomconsultancy.nl • T. 0492 – 474 149