De term Monozukuri bestaat in Japan al sinds de zeventiende eeuw. ‘Mono’ betekent  ‘ding’ en ‘Zukuri’ betekent ‘het maken’. Monozukuri is dus: de kunst van het maken van dingen. De basisgedachte achter deze filosofie is dat alles altijd beter kan en dat er een enorme uitdaging ligt in het bereiken van meesterschap.

Van streven naar kwaliteit naar streven naar trots

Dit concept wordt nu ook in de westerse wereld steeds meer omarmd. Zo heeft de automobielfabriek BMW zijn streven naar kwaliteit omgebouwd tot een streven naar trots. Alles binnen de gelederen van BMW is erop gericht dat de medewerkers trots kunnen zijn. In de eerste plaats trots op het product dat perfect ontworpen en gebouwd moet zijn. Verder trots op het bedrijf en natuurlijk ook op hun prestatie als medewerker. Het ontwerpen, bouwen en verkopen van een perfect product zal iedereen tot vreugde stemmen, tot en met de klant, om wie het uiteindelijk gaat.

Hoe bereik je trots

Voor een medewerker is het natuurlijk veel leuker om de gezonde jaren van zijn leven door te brengen bij een bedrijf waar je trots op kunt zijn. De vraag is: hoe bereik je dat? Het antwoord daarop is standaardisatie. Saai, zult u misschien denken. Als alles gestandaardiseerd is, dan is er toch geen spanning meer? Toch is bijna alles in ons leven gestandaardiseerd. We staan meestal om dezelfde tijd op, eten hetzelfde ontbijt, rijden dezelfde weg naar ons werk, houden rechts op de weg, wachten voor een rood stoplicht, enzovoort. Daar beklagen we ons niet over. Integendeel, want die standaardisatie brengt ons rust en stabiliteit, en geeft ons de ruimte voor dingen waar we onze vaardigheden en onze creativiteit écht bij nodig hebben.

Actief meedenken

Ook in de productie is standaardisatie de beste garantie om constant dezelfde kwaliteit te kunnen leveren. Alleen vinden mensen het meestal niet fijn om in een systeem te werken waar ánderen voorschrijven hoe die standaardisatie eruit moet zien. Daarom is het belangrijk dat de medewerkers zelf actief kunnen meedenken over de wijze waarop de diverse handelingen in de productie het beste kunnen worden uitgevoerd en in welke volgorde.

SGA

De methode die hiervoor al jarenlang het beste blijkt te werken, noemen we Small Group Activity (SGA). De Japanse productie-ingenieur Kaoro Ishikawa heeft een methode bedacht waarmee zo’n groep in acht stappen een analyse kan maken van de juiste werkmethode.

SGA

Als een bedrijf besluit om een SGA samen te stellen, is het belangrijk dat die groep hulp krijgt van iemand die de problematiek begrijpt. De doelstelling die de groep meekrijgt moet niet te ingewikkeld zijn en de leden moeten de ruimte krijgen om, naast hun dagelijkse werkzaamheden, tijd aan de SGA te besteden.
Een SGA kan meestal binnen twee maanden afgerond worden en een eindpresentatie kunnen geven. Het is belangrijk dat de directie bij zo’n presentatie aanwezig is, zodat de medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun inzet en trots kunnen zijn op het resultaat.

Zo belangrijk is trots

Hoe belangrijk trots voor medewerkers is, blijkt nog eens uit het volgende voorbeeld. Bij een bedrijf dat hightech machines maakt, ontwierpen de medewerkers zelf een certificaat met de woorden: ‘onderstaande medewerkers hebben met trots dit product voor u vervaardigd en garanderen de kwaliteit!” Ze ondertekenen dit certificaat, dat met de machine mee naar de klant gaat, hoogstpersoonlijk.
Dat is de juiste Monozukuri mentaliteit!

Meer informatie?

Mocht u nog graag verder praten over dit onderwerp. Bel Steven Blom 06-53164940 van Blom Consultancy.