Rust in de branding

22 december 2017|

Hectiek, we kennen het allemaal. De ‘waan’ van de dag, er moet van alles gebeuren, e-mails wegwerken, problemen oplossen, de omzet moet de deur uit en oh ja, …..continu verbeteren dat moet ook nog! Lastig hoor! Daar zijn we toch veel te druk voor? Nee! We zouden bijna vergeten waar het over gaat.

Daar hebben we geen tijd voor

Continu verbeteren is een vorm van routine, waarmee je met kleine stappen, grote sprongen maakt. Vaak is dit een gestandaardiseerde manier van werken die je dwingt even de tijd en ‘rust’ te vinden om na te denken over de effectiviteit van je acties en om producten en processen te verbeteren.

“Maar waarom dan die routine en waarom moet dat nu zo vaak?” hoor ik je zeggen.  Simpel, door routine ‘standaardisatie’ stap je uit de dagelijkse hectiek, je bekijkt onderwerpen van een andere kant en het belangrijkste van alles, je kunt je creativiteit weer de vrije loop laten en dingen doen die los staan van je dagelijkse werkzaamheden, zoals problemen structureel oplossen en zorgen voor vernieuwing.

Het lijkt bijna niet meer mogelijk een ‘rustpunt’ te vinden in ons werk.

Hoe dan wel?

Wij helpen klanten ‘rust’ te vinden in hun werk door samen te werken aan routines zoals Kaizen-bijeenkomsten, Daily Management, Leader Standard Work. Maar naast deze praktische hulpmiddelen uit de toolbox van Lean, helpen we klanten over de drempel heen en om bewust te worden van de vele voordelen van stilstaan en routine.

Kaizen, Kai (veranderen) naar Zen (beter) ook wel ‘Continu Verbeteren’ genoemd, wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. De werkelijke betekenis volgens Mr. Masaaki Imai, één van de grondleggers van Kaizen is:

Elke dag verbeteren,
iedereen verbeteren,
overal verbeteren.

Zelfdiscipline en commitment aan jezelf. Het is makkelijk gezegd, maar niet eenvoudig. Begin daarom klein, het vergt geduld! Soms zijn het de kleinste dingen die je tot inzicht brengen. In mijn geval was dat het boekje “De kunst van Kaizen” van Robert Maurer. De vele voorbeelden en vergelijkingen zetten je aan het denken, een echte aanrader!

Het jaar 2018 staat voor de deur, tijd voor bezinning. Misschien dat je na het lezen van dit artikel met nieuwe inspiratie regelmatig ‘rust’ voor jezelf en je omgeving kunt creëren. Stil staan in een ruige omgeving vereist doorzettingsvermogen, kracht en… ‘rust’.

Interesse in een mogelijke samenwerking? Laten we een kop koffie drinken.

Call Now Button