Wat is er toch met ons verbeteraars aan de hand dat wij zo’n ongelukkige keus hebben met het bedenken van namen voor onze nieuwe beweging? Vinden we elke keer weer opnieuw het wiel uit of stoffen we bestaande methoden af?

SPC en 6-Sigma

Deming was de eerste die zijn toepassing van zijn mentor Shewhart (The Shewhart Control Chart) SPC noemde. Dit staat voor Statistical Proces Control. Nu houden ingenieurs niet van statistiek, omdat wij niet van waarschijnlijkheid houden. Wij willen het zeker weten! En dan control: niemand wil gecontroleerd worden! SPC is een verbetertool voor de werkvloer en heeft door zijn naamgeving het veld moeten ruimen. Daar is 6-Sigma voor in de plaats gekomen, maar dit is iets waar alleen Black Belts over praten en waarschijnlijk alleen in hun opleiding of in hun eerste project.

TPM

Dan komt Nakajima met TPM. Een geniale methode, maar waar staat dat voor? Total Productive Maintenance. Dan denk je dat het over maintenance gaat, dus onderhouden. Mis! Het gaat over het onderhouden van de productiviteit. In het Nederlandse wapen staat: “Je maintiendrai” oftewel “Ik zal handhaven”, het gaat dus om méér dan alleen maar onderhouden. Toch werd TPM later vertaald als onderhoud door productie, met als gevolg dat de onderhoudsafdeling zowat werd opgeheven, immers productie moest het zelf kunnen. Een prachtige kostenreductie met rampzalige gevolgen…

Zelfsturende en autonome teams

Dan zelfsturende teams, een uitvloeisel van onze idealen van de Hippie beweging: ‘Wij hebben geen leiding nodig, wij kunnen het zelf wel onder elkaar regelen!’ Dit is echter een misverstand. Als we werkelijk zelfsturend zijn, gaat degene met de grootste mond winnen. Ook ontstaat er soms ongewenste groepsvorming, omdat het doel van het team – het bedrijf beter laten functioneren – uit het oog wordt verloren.Ieder team heeft een leider nodig, dat is niet per definitie de hiërarchische baas, maar iemand die de doelstelling van de groep in de gaten houdt en de onderlinge samenwerking stimuleert om gezamenlijk tot een goede prestatie te komen. Ik noem deze teams liever autonome teams. Deze functioneren alleen als ze een beperkte stimulerende opdracht krijgen, die helder is gedefinieerd.

TPS en Lean

Toen Womack en Jones het Toyota Productie Systeem bestudeerden noemden ze het TPS. De letterlijke vertaling vanuit het Japans is: ”Zoals wij dingen doen bij Toyota”, een soort geloofsbrief. Vervolgens noemden ze het Lean is het Amerikaanse aftreksel van het Japanse model en stelt geld centraal en niet het complete gedachtegoed van het Toyota Productie Systeem. Vaak wordt Lean verbasterd naar ‘Lean en Mean’,  wat een volledig verkeerd beeld geeft.

QRM

De nieuwste loot aan de stam is Quick Response Manufacturing (QRM), een veelbelovende term: dat wil iedereen wel! Alles draait om het boeken van tijdwinst in het traject van bestellen tot afleveren bij de klant, het verkorten van de doorlooptijd. Deze methode is vooral bekend van het Polka planningssysteem en komt er uiteindelijk op neer dat de verschillende afdelingen binnen een bedrijf weer met elkaar gaan praten. Rajan Suri is de grondlegger en beveelt QRM speciaal aan bij elk bedrijf dat klantspecifieke producten maakt of assembleert.

WCM

Intussen kennen we ook de term World Class Manufacturing of liever World Class Management (WCM). Hierbij worden verschillende verbetermethodes toegepast, afgestemd op de specifieke situatie, organisatie en doelstellingen. Het draait om het (continu) verbeteren van de hele waardeketen van zand tot klant, zodat een prettige, productieve en innovatieve werkomgeving ontstaat.

Monozukuri

Momenteel wordt Monozukuri met veel succes ingevoerd in de Japanse industrie. De term spreekt jammer genoeg niet voor zich, maar de waarde is groot. Want Monozukuri richt zich zowel op het ding dat gemaakt wordt als op het proces van het maken: op techniek én mens. Monozukuri verbindt het hoofd met het hart, zodat verbeteren doordringt tot in het DNA van de organisatie. Dan gaan mensen én machines excelleren en kan een bedrijf optimale waarde realiseren voor haar klanten. Hoe het werkt wordt duidelijk in dit filmpje.

Wat levert het op?

Welk systeem je ook neemt, de basiselementen van verbeteren komen er in voor. Een veel gehoorde klacht is echter, dat alle aandacht uitgaat naar de invoering van de diverse verbetertechnieken en er onvoldoende rekening wordt gehouden met het sociale systeem. Vervolgens denken de medewerkers “What’s in it for me?” en als leidinggevenden nemen we niet de tijd en de moeite om uit te leggen dat deze technieken niet alleen helpen bij het overleven van het bedrijf, maar ook dat het ons als individu verder helpt door te groeien in onze eigen baan. We brengen we onszelf op een hoger niveau en verbeteren tegelijkertijd de samenwerking, omdat we samen hetzelfde doel nastreven.

Steeds weer vinden we het wiel opnieuw uit

Kortom, we zijn verkeerd bezig: we kiezen een kreet, denken dat die de lading dekt en trekken allerlei conclusies. Je kunt beter een woord kiezen wat niet direct iets betekent, zodat er geen foute betekenis aan kan worden gegeven, maar dat wel de nieuwsgierigheid opwekt. Vandaar dat ik de nieuwe beweging graag Monozukuri wil noemen, in navolging van de succesvolle introductie in Japan. Meer informatie >


Steven Blom
Bij vragen over verdieping of mogelijkheden, kun je me bereiken via
06 – 5316 4940  en  steven.blom@blomconsultancy.nl

 

Gerelateerd

>   Hoe word je kapitein op het schip?

>   Wat levert commitment en teamwork op bij NTS Mechatronics?

>   Werk is toch geen topsport?

>   Wat is de juiste weg na de kredietcrisis?

>   Hoe zorg je voor een stabiele productie omgeving?